28 December 2023
Auteur: Henk Van Nieuwenhove

Het Belgische kajakteam deed het uitstekend op de Olympic Hopes Regatta die van 7 tot 10 september 2023 gehouden werd in het Poolse Poznan. Met drie medailles voor Louis Vangeel, zes finale A-plaatsen en nog een pak finale B-plaatsen was de oogst zeer behoorlijk. De coaches mochten tevreden zijn.

We kunnen er niet naast kijken. Meest in het oog springende prestatie was die van de beer van Geel, Louis Vangeel bij de U17. In K1 1000 en K1 500 behaalde hij telkens zilver, in K1 200 pakte hij een bronzen medaille. Vangeel botste telkens op het Poolse supertalent Alex Borucki die 3 keer goud won in de individuele wedstrijden.

De vreugde bij de Belgische Olympic Hopes was compleet omdat ook 6 andere vaarders erin slaagden, telkens in K2 1000, een A-finale te bereiken. Bij de meisjes eindigden Sare Smids en Marie Valgaeren 9de in U17, net als het duo Nore Heylen-Lotte Vandeweyer in U15.

Bij de jongens U17 finishten Jules Van Nieuwenhove en Maarten Verschatse op de 7de plaats in de A-finale. Hidde Algera en Wolf Vanlommel haalden bij de U16 in K2 500 net niet de A-finale, maar ze behaalden wel een mooie 2de plaats in de B-finale. Wolf behaalde bij de U15  ook een 5de plaats in de B-finale K1 1000.

In de K4 U17 greep het kwartet Jules Van Nieuwenhove-Maarten Verschatse-Wolf Vanlommel-Hidde Algera net naast de A-finale. In de B-finale stond er echter geen maat op. Ze wonnen met duidelijk verschil en bekroonden dat voorbij de aankomst … met een spectaculaire duik in het water.

Vermelden we ook dat Nore en Lotte bij de U15 8ste werden in de B-finale van de K2 500. Sare en Marie hadden pech: ze namen bij de U17 een duik vlak voor de aankomst in hun halve finale van de K2 500.

Conclusie: het was een zeer geslaagd avontuur voor het Belgische team, niet alleen wat de resultaten betreft, ook en vooral qua onderlinge verstandhouding. Ook de talrijke Belgische supporters genoten met volle teugen ven het sportieve spektakel in het prachtige watersportcentrum van Poznan.